Τι ξέρουμε για τη στειρότητα


Έλλειψη ανδρισμού; Καμία σχέση!

Οι διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος δεν έχουν καμία σχέση με την ανικανότητα ή τις σεξουαλικές επιδόσεις. Ας μιλήσουμε ανοιχτά: ένας άντρας που εκσπερματώνει, δεν είναι αυτόματα και γόνιμος. Αντιστοίχως, ένας ανίκανος άνδρας, μπορεί να είναι σε θέση να γονιμοποιήσει.

Οι άντρες έχουν την ευθύνη
Όταν δεν επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη, τις περισσότερες φορές η ευθύνη ανήκει στους άντρες: στην Αυστρία, τα αίτια της στειρότητας σχετίζονται με τη γυναίκα μόνο στο 28% των περιπτώσεων και με τον άντρα ή και τους δυο συντρόφους μαζί στο 60% και στο 12% αντίστοιχα.  

Ζητήστε τη γνώμη του ειδικού
Οι εξετάσεις σπέρματος στο σπίτι είναι συχνά παραπλανητικές και δεν προσφέρουν αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος. Όλοι οι άντρες που επιθυμούν να κάνουν παιδί θα πρέπει να επισκεφθούν έναν ουρολόγο. Όσο πιο γρήγορα συλλέξουν πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος τόσο πιο γρήγορα μπορούν να βοηθηθούν μέσα από τις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες.  

Όρχεις: μια μονάδα ισχύος
Η σπερματογένεση ελέγχεται από το ενδοκρινικό σύστημα και πραγματοποιείται στα σπερματικά σωληνάρια. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 72 ημέρες. Γύρω στα 1000 σπερματοζωάρια παράγονται κάθε δευτερόλεπτο, γύρω στα 3–4 εκατομμύρια κάθε ώρα. Κατά μέσο όρο, σε κάθε χιλιοστό του λίτρου σπέρματος υπάρχουν από 20 έως 64 εκατομμύρια σπερματοζωάρια.  

Σκωτσέζικα σπερματοζωάρια
Σε μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία, εξετάστηκαν 16000 δείγματα σπερματοζωαρίων. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά: σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος αριθμός των "φυσιολογικών" σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 30% από το 1989. Υπάρχει έλλειψη σπερματοζωαρίων;  

Μειωμένες πιθανότητες
Οι πολυπληθείς μελέτες και αναλύσεις που διεξάγονται καταδεικνύουν ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων στον κόσμο γίνεται ολοένα και χειρότερη. Υπολογίζεται ότι γύρω στο 40% του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού έχει κακής ποιότητας σπερματοζωάρια.