ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Εάν δεν ήταν δυνατή η απόκτηση παιδιού έπειτα από ένα έτος σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, απαιτείται ιατρική αξιολόγηση. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ορίζει την υπογονιμότητα ως “αδυναμία σύλληψης εντός περιόδου δώδεκα μηνών, με τακτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις”. Η ακριβής διάγνωση είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου.
Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ικανότητα της εναπόθεσης επαρκώς μεγάλου αριθμού ώριμων και λειτουργικών σπερματοζωαρίων στο γυναικείο γεννητικό σύστημα κατά την ωορρηξία. Κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αναπαραγωγικές λειτουργίες του άνδρα και της γυναίκας θα πρέπει να συνεργάζονται. Γι’ αυτό, η διαγνωστική αξιολόγηση έχει σημασία εξίσου για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Ο ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ
Ειδικός στην ανδρική υπογονιμότητα
Η Ανδρολογία ασχολείται με την “αναπαραγωγική υγεία του άνδρα” και αποτελεί εξειδικευμένο πεδίο της Ουρολογίας. Με αυτή την έννοια, είναι το αντίστοιχο ανδρικό πεδίο της Γυναικολογίας. Η ανδρολογική εξέταση ξεκινά από την αξιολόγηση του προηγούμενου ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Ο ιατρός ρωτάει σχετικά με την παιδική ηλικία του ασθενή και την ανάπτυξή του στην εφηβεία. Οι πρώτες ερωτήσεις επίσης αξιολογούν τη σεξουαλική συμπεριφορά στη σχέση (συχνότητα σεξουαλικής επαφής, κτλ.). Στη συνέχεια πραγματοποιείται κλινική εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και εξέταση υπερήχου των όρχεων.
Κατά τη διαδικασία προσδιορίζονται επίσης οι σχετικές εργαστηριακές παράμετροι (π.χ. τεστοστερόνη, FSH, LH, προλακτίνη). Η εξέταση εστιάζει στην ακριβή ανάλυση του σπερματικού υγρού. Το σπερμοδιάγραμμα παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της πιθανής ανδρικής υπογονιμότητας. Αυτή η ανάλυση αφορά την εξέταση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων σε μικροσκόπιο για να προσδιοριστεί η πιθανότητα για επιτυχημένη τεκνοποίηση. Οι ειδικοί εξετάζουν τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ:
Το ιστορικό του ασθενή μπορεί να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για πιθανές διαταραχές.
Γι’ αυτό, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας για τις εξής καταστάσεις:
- Γενικές ασθένειες
- Παρωτίτιδα μετά την εφηβεία
- Τραυματισμός των όρχεων
- Χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. βουβωνοκήλη)
- Κιρσοί
- Ιατρική θεραπεία εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ένας ή οι δύο όρχεις βρίσκονταν έξω από το όσχεο κατά τη γέννηση
- Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
- Διαβήτης
- Διαταραχές του θυρεοειδούς
- Ακτινοθεραπείες
- Αφροδίσια νοσήματα
- Νικοτίνη, αλκοόλ ή ουσίες
- Πιθανή τοξική περιβαλλοντική έκθεση
- Φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη
- Κληρονομικές ασθένειες στην οικογένεια
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
ΤΟ PROFERTIL® ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Αλλαγές για πιο υγιεινό τρόπο ζωής:
π.χ. ισορροπημένη διατροφή, διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, αθλητική δραστηριότητα και τακτική χαλάρωση
Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
Ψυχοθεραπεία
Αναπαραγωγικές ιατρικές διαδικασίες
π.χ. σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση ή ICSI (ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου)