ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ, 
ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΙΔΙ

Φάση 1

Αξιολόγηση ιατρικού ιστορικού, γυναικολογική εξέταση, υπέρηχος, πρωτόκολλο κύκλου, μέτρηση της θερμοκρασίας αμέσως μετά το ξύπνημα (βασική θερμοκρασία), σεξουαλικές επαφές τη βέλτιστη περίοδο, ορμονολογική ανάλυση.

Φάση 2

Σπερμοδιάγραμμα (εκτίμηση της ποιότητας, αριθμού, κινητικότητας και μορφολογίας του σπέρματος) που θα διεξαχθεί από ουρολόγο, παρακολούθηση του κύκλου μέσω υπερήχου (πάχος ενδομητρίου), ορμονολογική ανάλυση, σεξουαλικές επαφές τη βέλτιστη περίοδο.

Εάν το σπερμοδιάγραμμα δείξει μη φυσιολογικά αποτελέσματα, συνιστάται ο άνδρας να ξεκινήσει τη λήψη του PROFERTIL® σε αυτό το στάδιο, αφού λάβει συμβουλή ιατρού.  Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατό να αποφευχθεί η τρίτη φάση, δηλαδή η τεχνητή γονιμοποίηση.

Φάση 3

Σε περίπτωση που υπάρχουν στη δεύτερη φάση ευρήματα ανωμαλιών σπέρματος ή εάν η γυναίκα έχει απόφραξη σαλπίγγων, η συνιστώμενη προσέγγιση είναι η τεχνητή γονιμοποίηση (IVF).

Ως συμπλήρωμα στη θεραπεία IVF, το PROFERTIL® μπορεί να συμβάλλει στις πιθανότητες επιτυχίας.

Η θεραπεία ICSI συνιστάται για πολύ χαμηλή ποιότητα σπερματοζωαρίων (λιγότερο από πέντε έως δέκα εκατομμύρια ανά ml) ή κακή μορφολογία σπερματοζωαρίων (εμφάνιση, σχήμα σπερματοζωαρίων).

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΟρμονοθεραπείαΕάν η αιτία της υπογονιμότητας είναι μια ορμονική διαταραχή στη γυναίκα, συνήθως γίνεται έναρξη ορμονικής θεραπείας. Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να ρυθμίσουν έναν ακανόνιστο κύκλο και να ενεργοποιήσουν την ωορρηξία. Εάν η σύλληψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξαιτίας του άνδρα, ο ιατρός θα συστήσει επίσης φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέτοιες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορμονικών διαταραχών (π.χ. ανεπάρκεια τεστοστερόνης).
Σπερματέγχυση (μεταφορά σπέρματος)Κατά τη σπερματέγχυση ο ιατρός διοχετεύει με έγχυση καθαρισμένο, πυκνό σπερματικό υγρό μέσα στη μήτρα, τον κόλπο, τον τράχηλο ή τις σάλπιγγες. Αυτή η μέθοδος επιλέγεται εάν η ποιότητα του σπέρματος είναι ελαφρώς προβληματική ή εάν ο τράχηλος είναι τόσο προβληματικός (εξαιτίας λοίμωξης ή φλεγμονής) που το σπέρμα δυσκολεύεται να φτάσει στη μήτρα. Ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να διεγερθούν οι ωοθήκες με ορμόνες πριν τη σπερματέγχυση.
Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)Σύμφωνα με αυτή την τεχνική, το ωάριο γονιμοποιείται έξω από τον οργανισμό. Η IVF επιλέγεται εάν, για παράδειγμα, τα ωάρια δεν φτάνουν μέχρι τη μήτρα επειδή έχει συμφύσεις ως αποτέλεσμα φλεγμονής. Η IVF μπορεί επίσης να βοηθήσει με την εγκυμοσύνη εάν η γυναίκα έχει ανώμαλους σχηματισμούς (ινομυώματα) στη μήτρα ή αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων, εάν η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος είναι ανεπαρκής ή ακόμη και στην περίπτωση που ο ιατρός δεν έχει εντοπίσει την αιτία της υπογονιμότητας.
Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI)Κατά την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI), ο ιατρός εισάγει με έγχυση το σπερματοζωάριο απευθείας μέσα στο ωάριο. Η ICSI επιλέγεται όταν το σπερματοζωάριο δεν είναι ικανό να γονιμοποιήσει ‘μόνο του’ το ωάριο είτε μέσα στο σώμα της γυναίκας είτε σε δοκιμαστικό σωλήνα. Η ICSI ενδέχεται επίσης να επιλεχθεί σε περιπτώσεις που η θεραπεία IVF δεν έχει καταλήξει σε επιτυχή εγκυμοσύνη της γυναίκας.
Χειρουργική λήψη σπέρματοςΗ λήψη σπέρματος από την επιδιδυμίδα (μικροχειρουργική αναρρόφηση σπερματοζωαρίων, MESA) μπορεί να βοηθήσει εάν ο σπερματικός πόρος είναι κλειστός και δεν μπορεί να ανοίξει με χειρουργική επέμβαση ή εάν τα σπερματοζωάρια στο δείγμα σπερματικού υγρού δεν έχουν κινητικότητα. Είναι μια επιλογή στις περιπτώσεις που ο άνδρας δεν μπορεί να εκσπερματώσει, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που είναι παραπληγικός ή έχει υποβληθεί σε χειρουργείο για όγκο. Εάν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η MESA, ορισμένοι ιατροί συνιστούν την TESE (λήψη σπέρματος από βιοψία όρχεως), όπου ο ιατρός λαμβάνει το σπέρμα από τους όρχεις. Οι MESA και TESE συνδυάζονται πάντοτε με την ICSI.
Χειρουργική επέμβασηΜια χειρουργική επέμβαση βοηθά στην επίτευξη της εγκυμοσύνης εάν οι σάλπιγγες είναι κλειστές ή εάν συμφύσεις στην κοιλιακή χώρα εμποδίζουν την εγκυμοσύνη. Ορισμένες φορές οι χειρουργοί μπορούν να ανοίξουν φραγμένους σπερματικούς πόρους, για παράδειγμα μετά από ένα χειρουργείο βουβωνοκήλης.