ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή σπέρματος (=σπερματογένεση). Η υπόφυση παράγει μια ορμόνη γνωστή ως ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Ταυτόχρονα παράγεται ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH). Παρότι και οι δύο ορμόνες οδηγούν στην ωρίμανση των ωαρίων στις γυναίκες, στους άνδρες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία των σπερματοζωαρίων.

Αρχικά, η παραγωγή σπέρματος και η διαδικασία ωρίμανσης μπορεί να ακούγονται σύντομες διαδικασίες, καθώς διαρκούν περίπου δύο έως τρεις μήνες – δηλαδή κάθε τρεις μήνες δημιουργείται μια νέα “ομάδα σπερματοζωαρίων” στην επιδιδυμίδα (όρχεις). Ωστόσο, είναι κυρίως τα πλήρως ωριμασμένα σπερματοζωάρια που έχουν σημαντικές πιθανότητες να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Δύο έως τρεις μήνες, συνεπώς, είναι ένα μεγάλο παράθυρο μέσα στο οποίο το σπέρμα μπορεί να αναπτύξει διαταραχές με θανατηφόρα αποτελέσματα για τα σπερματοζωάρια.

Ο αριθμός σπερματοζωαρίων που παράγονται σε έναν άνδρα εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το γενετικό του προφίλ, το περιβάλλον, η φυσική του κατάσταση και η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Συνεπώς, ο αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο μέσος, σεξουαλικά ώριμος άνδρας έχει διαθέσιμα περίπου δύο έως τρία εκατομμύρια σπερματοζωάρια οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά επειδή τα σπερματοζωάρια μέσα στα σπερματικά σωληνάρια διαρκώς αναγεννιούνται, αυτά τα αποθέματα είναι πάντοτε μια ανάμιξη από σπερματοζωάρια σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.

Die Stadien der Befruchtung.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων, ο οργανισμός χρειάζεται ειδικά θρεπτικά συστατικά, στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης όπως αμινοξέα, μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και βιταμινούχες ουσίες. Οι βέλτιστες προϋποθέσεις για φυσιολογική και υγιή σπερματογένεση εξασφαλίζονται μόνο εάν παρέχονται αυτές οι ειδικές απαραίτητες ουσίες.

Ορισμένες συνθήκες ζωής και ο μη υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσουν ταχύτατα σε ανεπάρκεια αυτών των ουσιών, την οποία τις περισσότερες φορές το άτομο δεν αντιλαμβάνεται. Κυρίως, όμως, τα σπερματοζωάρια αντιδρούν δυσμενώς σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως λοιμώξεις, φαρμακευτικές ουσίες και ακτίνες Χ.

Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη της διαδικασίας ωρίμανσης σπερματοζωαρίων σε κάθε στάδιο της παραγωγής σπέρματος.