ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ;
ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΟΒΟΛΗ;

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ;
ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΟΒΟΛΗ;

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ DNA ΣΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ;

Η αποβολή (αυθόρμητη άμβλωση) εμφανίζεται σε περίπου 10 – 15% των κλινικών κυήσεων. Ωστόσο, η πιθανότητα αυθόρμητης άμβλωσης εκτιμάται ότι είναι ακόμη υψηλότερη σε ζευγάρια με μειωμένη γονιμότητα. Ακόμη και αν η αιτία αναζητείται συχνά πρώτα στη γυναίκα, αρκετές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της βλάβης του DNA στα σπερματοζωάρια και των αποβολών.

Ένα υψηλό ποσοστό “εύθραυστου” ή κατακερματισμένου DNA- σπέρματος μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ανάπτυξης του εμβρύου, πράγμα που σημαίνει ότι η πλήρης ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου δεν είναι δυνατή. Ο κίνδυνος αυξημένου κατακερματισμού του DNA στα σπερματοζωάρια αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία – ειδικά ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών. Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο η ηλικία της γυναίκας που έχει σημασία.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να είναι η αιτία της αποβολής.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ;

Στην περίπτωση σοβαρών κατατμήσεων DNA στο σπερματοζωάριο, η πλήρης ανάπτυξη των εμβρύων μπορεί να μην είναι δυνατή. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποβολή.

Robinson et al. Hum Rep 2012:10, 2908-2917; Hachem et al. Int J Womens Health: 2017:9, 331-345.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ

Μια αποβολή μπορεί να σχετίζεται με κατατμήσεις στο DNA του σπέρματος. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η υγεία του σπέρματος του άνδρα. Η χορήγηση του PROFERTIL® συνιστάται ιδιαίτερα για άνδρες άνω των 35 ετών, καθώς ανήκουν στην ομάδα κινδύνου για αυξημένο κατακερματισμό του DNA.

Όταν ένα ζευγάρι βιώνει τρεις διαδοχικές απώλειες εγκυμοσύνης, ταξινομώντας τα προβλήματά του ως «επαναλαμβανόμενες αποβολές», η ψυχολογική πίεση γίνεται μια μόνιμα παρούσα κατάσταση. Περίπου το 2-5% όλων των ζευγαριών που θέλουν να κάνουν παιδιά αντιμετωπίζουν αυτό το συναισθηματικό φορτίο. Αν και οι επαγγελματίες υγείας προσπαθούν να βελτιώσουν τις επιλογές θεραπείας και να μειώσουν το χρόνο επίτευξης επιτυχούς εγκυμοσύνης, σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις παραμένουν χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία, αποτυγχάνοντας έτσι να παρέχουν οποιαδήποτε ηρεμία σε μια ήδη απογοητευτική κατάσταση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι πρόσφατες και εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει σημαντική αύξηση των αποβολών σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα κατακερματισμένου DNA σπέρματος. Οι κατατμήσεις DNA στα σπερματοζωάρια θα μπορούσαν επομένως να είναι μια πιθανή εξήγηση για μια αυθόρμητη άμβλωση και ειδικά για επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Οι κατατμήσεις DNA στα σπερματοζωάρια θα μπορούσαν επομένως να είναι μια πιθανή εξήγηση για μια αυθόρμητη άμβλωση και ειδικά για επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Οι κατατμήσεις DNA στα σπερματοζωάρια θα μπορούσαν επομένως να είναι μια πιθανή εξήγηση για μια αυθόρμητη άμβλωση και ειδικά για επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Πηγές:
Cohen-Bacrie P. et al.; Fertility and Sterility 2009;91(5):1801-5.
Sartorius G.A. et al.; Human Reprod. 2010;16(1):65-79.
Plastira K. et al.; J Assist Reprod Genet. 2007;24(10): 437-443.